Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Posle 5 godina Kristina je dala otkaz u apoteci i otvorila prvu prodavnicu u kojoj nema proizvoda sa štetnim sastojcima

O ideji da jednog dana otvori prodavnicu u kojoj će se prodavati zaista zdravi proizvodi Kristina Ratkov – Spasić (30) maštala je još tokom studija na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Nakon što je diplomirala, šest meseci je provela na stažiranju, a onda se zaposlila u jednoj apoteci, gde je radila punih pet godina.   

Sa svojim tadašnjim emotivnim partnerom, a od prošlog leta i suprugom Ivanom Spasićem (30) 2021. godine pokreće neobičnu prodavnicu na Zvezdari, nedaleko od Đeram pijace.

Ovi magistri farmacije odlučuju da u Market zdravlja donesu koncept svesne kupovine u Srbiju, da pregledaju sve etikete i deklaracije proizvoda i da na rafovima ostave samo artikle koji nemaju štetne sastojke.       

Za Priče sa dušom pričaju da nijednog trenutka nisu odustali od svog koncepta, da su ostali strogi kod odabira proizvoda koje prodaju, kao i da nisu razmišljali o tome koliko brzo će vid prodaje koji promovišu stići do klijenata.   

„U početku su se neki proizvođači koji su na tržištu i više decenija čudili kada smo im tražili da nam unapred pošalju kompletan sastav njihovih proizvoda, dok sada već svi znaju šta mi zahtevamo.“

Dešavalo se da su nam nuđene “prirodne kreme“, koje su sadržale štetne sastojke koji nisu namenjeni nezi kože, već su dodati da olakšaju industrijsku proizvodnju, a zbog niske cene su idealni za profit. Takve proizvode ne prihvatamo“, kaže Kristina, koja je nedavno dala otkaz u beogradskoj apoteci, gde je provela pet godina.

„Uživala sam u tom poslu i želela da prenesem svoje znanje na pacijente. Razlika između farmaceuta u svetu i u Srbiji je što kod nas farmaceut ne može da dobije dovoljno prostora da primeni svoje znanje, a nema ni vremena za to. Farmaceut treba da radi sa pacijentima i da ih savetuje, ali nažalost on se kod nas danas više bavi poslom trgovca. Bilo je to svakako korisno iskustvo, ali je posle 5 godina došao trenutak da se osamostalim“, kaže Kristina i dodaje da su je vlasnici apoteke podržali u nameri da pokrene svoj privatni posao.

Srž poslovanja i koncepta je da u prodavnici imaju isključivo proizvode koji po svom sastavu odgovaraju „clean label“ proizvodima.

Ova engleska fraza, u bukvalnom prevodu „čista deklaracija“ označava proizvode koji ne sadrže štetne sastojke.  

Hrana ima jednu grupu štetnih sastojaka, a kozmetika drugu. Ako su sastojci prirodnih kozmetičkih proizvoda u Evropskoj uniji, na primer, u skladu sa tamošnjim sertifikatima prirodne kozmetike, onda se za takav proizvod može reći da je clean label. Kod hrane i suplemenata je druga priča.“

„Mi u našoj prodavnici, na primer, ne držimo proizvode koji sadrže titanijum dioksid, za koji se sumnja da je kancerogen.“

„Ako biste otišli u apoteku ili neku prodavnicu zdrave hrane koja drži i suplemente i tamo tražili kapsule magnezijuma, postoji velika verovatnoća da biste dobili neki proizvod sa titanijum dioksidom. Ako biste u Marketu zdravlja želeli da kupite kapsule magnezijuma, dobili biste isključivo suplement koji ne sadrži titanijum dioksid i to je još jedan primer proizvoda bez štetnih sastojaka, što je suština naše ideje“, objašnjava Ivan.

„Titanijum dioksid je zabranjen u Evropskoj uniji, a Francuska je prva država koja ga je zabranila.“

„Kad govorimo o Evropi dozvoljen je u Velikoj Britaniji i Rusiji, i još uvek kod nas, mada se nadam skoroj zabrani i izbacivanju iz upotrebe. On je bele boje i najčešće se nalazi u kapsulama i služi da ih oboji, da se ne bi provideo njihov sadržaj i radi poboljšanja izgleda. Sad se sve to polako menja i dosta proizvođača ga izbacuje iz upotrebe, ali u jednom trenutku 90 odsto suplemenata u kapsulama na našem tržištu sadržalo je titanijum dioksid“, dodaje Kristina i kaže da kozmetički proizvodi koji su u rafovima Marketa zdravlja nemaju u sebi naftne derivate (vazelin, parafin, petrolej…) koji se koriste samo da daju prividni, trenutni efekat, a ne da zaista neguju našu kožu.

„Postoje brojni štetni aditivi o kojima se dosta polemiše kod nas, ali titanijum dioksid smo izdvojili kao najupečatljiviji primer. Da ne spominjem veštačke zaslađivače poput aspartama, zatim glukozno-fruktozni sirup kao redovni sastojak „voćnih sokova“ i nekih slatkiša, kao i pojačivač ukusa mononatrijum glutaminat, koji je štetan po ljudsko zdravlje i povezan sa pojavom migrena.“

„On je glavni sastojak vegete, a ima ga u skoro svim supama iz kesice, keksićima i grickalicama. Taj pojačivač potencira ukus koji vas tera da jedete još više, a i štetan je po naš organizam“.

Za čitanje deklaracija na prehrambenim proizvodima zainteresovala se pre nego što je upisala fakultet, a onda je vremenom prešla na kozmetiku.

Veoma brzo je shvatila da postoji dosta sastojaka u kozmetičkim proizvodima koji se regularno prodaju u prodavnicama i apotekama, a koji nisu dobri po ljudski organizam.

Njen suprug odlično poznaje propise o deklarisanju hrane i kozmetike, pa je, kaže Kristina, naučio da prepozna gde sve može da se potkrade po neki štetan sastojak. 

„Koža je naš najveći organ, a dosta sastojaka može da prođe kroz nju i da dođe u krv i u organizam. Vremenom sam počela da biram proizvode koje kupujem za sebe i da razmišljam o tome kako bi bilo divno kada bi postojalo mesto na kojem će se prodavati samo ono što ja smatram da je dobro. Tako se rodila ideja o Marketu zdravlja. Sve sam imala zamišljeno u glavi i kada sam rekla Ivanu, on se složio sa tim jer smo prethodno već razmišljali o našem privatnom poslu. U tom trenutku sam još uvek radila u apoteci, ali sam poželela da se više posvetim ljudima koji bi želeli da rade na svom zdravlju, nego onima koji su zbog svog stila života došli do bolesti i sada hoće da lekovima na brzinu reše problem“, iskrena je Kristina.

Za poslovnu ideju koju su osmislili bilo je potrebno vremena za pripremu, ali i hrabrosti za izlazak na tržište.

Deklaraciju svakog novog proizvoda pre poručivanja ovi magistri farmacije detaljno pregledaju, pa tek onda ulistavaju u asortiman, bilo da je reč o zdravoj hrani, prirodnoj kozmetici, organskim proizvodima ili dodacima ishrani i biljnim proizvodima.

Mi nismo prodavnica zdravih proizvoda pod znacima navoda u kojoj se prodaju šećerne bombone na meru, nezdravi sokovi i čokoladice za dijabetičare sa veštačkim zaslađivačima koji su gori od belog šećera. Trebalo nam je dosta vremena da sve proberemo i da dođemo do oko 2.000 proizvoda koji su zaista dobri i zdravi, bilo da je reč o hrani, kozmetici ili suplementima i biljnim proizvodima“, sigurni su Kristina i Ivan.

Njihov market je bio prisutan i na venčanju (Foto: Creative foto i video produkcija)

O ovom vrednom mladom paru pisao sam i prošle godine, kada sam šetajući se po Bulevaru kralja Aleksandra slučajno skrenuo u uličicu Vatroslava Jagića i ugledao njihovu prodavnicu kod broja 4.

Tada su mi ispričali da su se upoznali pred kraj studiranja i da su se zabavljali sedam godina. U međuvremenu su se venčali u Beogradu, dodatno razvili porodični posao i ostali jedini farmaceuti kod nas koji su rešili da ostvare svoje snove na drugačiji način.   

O marketu koji vode saznajte na ovom sajtu, a na instagramu ih zapratite preko ovog profila.

Izvor: www.pricesadusom.com

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Preduzetničke priče

Sudeći po brašnu koje mi je ostalo na cipelama i džemperu po izlasku iz proizvodnje, a nakon samo sat vremena provedenih u radionici u...