Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Dragana je za „tečno zlato“ iz Gane saznala u Africi, a onda je ČUVENI PUTER donela kući i pokrenula posao

Kada je leta 2018. godine prvi put otišla u Ganu, Kikinđanka Dragana Maksimović je u toj afričkoj zemlji otkrila blago iz prirode – shea (ši) puter, odnosno „tečno zlato“ kako ga često nazivaju. U razgovoru za Priče sa dušom kaže da su je kolege tada nagovarale da ga kupi, a da je ona u početku bila nepoverljiva.

Danas, kada u Srbiji prodaje taj proizvod kaže da je srećna što ih je poslušala, a sve je počelo ovako:

Svaki put kad sam bila u Gani, kupovala sam zalihe tog putera za prijatelje. Posle nekog vremena oni su počeli da mi traže za njihove prijatelje i tako se krug potražnje širio.“

„Nakon tri godine shvatila sam da imam savršeno tržište za proizvod koji uopšte nije zastupljen u Srbiji.“

„Kako u meni oduvek bukti preduzetnički plamen odlučila sam da otvorim firmu i počnem da se bavim uvozom sirovina i proizvoda iz celog sveta, koji nisu dostupni kod nas. Za sada je to najčistiji afrički ši puter, a ove godine planiram i mnogo novih iznenađenja”, kaže naša sagovornica.

Dragana je profesorka italijanskog jezika, a posle mastera na studijama jezika, upisala je master na političkim naukama na internacionalnim studijama mira i konflikta.

Kaže da je oduvek volela jezike, druge kulture, imala strast prema politici, konfliktima, pomoći nemoćnima, istoriji. Tečno govori šest jezika.

Rođena sam u Kikindi i tamo sam odrasla, ali veliko mesto u mom srcu zauzima Novi Bečej, malo mesto na Tisi, rodni grad moje majke. U porodičnoj kući u tom mestu proveli smo neke od najlepših trenutaka sa našom majkom i prijateljima i za to mesto me vežu divne uspomene. Bila sam veoma bliska sa svojom bakom koja mi je uvek tepala Gana. Naša majka je preminula od raka početkom 2015. godine i od tada sam se u potpunosti posvetila prirodnoj kozmetici, lečenju tela i duše i zdravom životu“, kaže Dragana. 

Puter koji prodaje u Srbiji je poseban jer se pravi od retke sirovine, od ploda ši drveta koje raste isključivo na afričkom kontinentu i to u savanskim predelima.

Žene u Africi vekovima koriste taj puter u ishrani i za negu svoje kože, kože dece i beba.

„Shea puter se proširio u francuskoj kozmetičkoj industriji budući da je Francuska imala mnogo kolonija u Africi i tako saznala za ovu dugo čuvanu tajnu, a sada je stigao i kod nas u Srbiju“, kaže Dragana. 

Svoju dobavljačicu koja je snabdeva puterom upoznala je preko prijatelja u Gani.

Reč je o samohranoj majci sa severa te afričke zemlje, koja zajedno sa drugim ženama, uglavnom samohranim majkama, pravi i obezbeđuje ši puter za kupce u Srbiji. 

„Oduševljena sam što je kvalitet našeg Gana shea putera brzo prepoznat na tržištu. Prvo smo uvezli 500 kg, a za manje od 3 meseca prodali smo skoro pola od toga, bez ikakvih ulaganja u marketing. Potražnja je velika i već pre kraja proleća planiram da uvezem još 1.000 kg zajedno sa još jednim novim proizvodom, za koji se nadam da će sve oduševiti.“

Dragana naglašava da je ideja Gana kozmetike proizašla iz ideje stvaranja novog, humanijeg sveta, pa tako njena firma donira procenat od prodaje za hitno lečenje dece i odraslih u Srbiji, kao i za školovanje dece u Africi i Indiji. Sve to se može videti na instagram profilu Gana kozmetike.

„Naša misija je pomaganje zajednici, humanost, fairtrade (poštena trgovina), kvalitet, održivost. I naravno ljubav – da nas spasi uzaludnog življenja.”

Gana kozmetika je njen prvi pravi preduzetnički potez u životu. Seća se kako je kao devojčica prodavala svoje igračke i stvari ispred zgrade sa sestrama i bratom da bi taj zarađeni novac donirala nekoj humanitarnoj fondaciji.

„Prvi put kad smo to organizovali imala sam 9 godina i lično sam se dogovorila sa šefom pedijatrije u kikindskoj bolnici da im kupimo dvd plejer i kasete, kako bi bolesna deca gledala crtaće. Prethodnih godina izrađivala sam i prodavala novogodišnje čestitke za kupovinu jakni, torbi i školskog pribora socijalno ugroženim porodicama”, objašnjava Dragana.

Kada je rešila da otvori firmu porodica i prijatelji su je podržali. Kaže da su svi oni uglavnom probali njen proizvod i videli kakvu je pomamu izazvao, još u vreme kada ga je Dragana redovno donosila za Srbiju, svaki put kad bi se vratila iz Afrike. 

„Shea puter uglavnom koriste žene i deca, mada ne isključivo budući da među mušterijama imamo i dosta muškaraca. Odličan je za noćnu negu kože, za sprečavanje bora, stimulaciju proizvodnje kolagena, dubinsku hidrataciju lica. On neguje i dubinski hidrira kosu, čineći je jačom i otpornijom na pucanje, pospešuje rast novih dlaka i kosa postaje gušća, mekša, sjajnija i zdravija. Najbolje je to što ši puter skoro u potpunosti leči ekcem i dermatitis kao i druga slična oboljenja”.

„Otkad sam otvorila firmu stalno dobijam pozitivne reakcije od majki koje kažu da je Gana ši puter jedini proizvod koji je pomogao njihovom detetu sa ekcemom. Odličan je za pelensku regiju kod beba, čak je i holivudska glumica Hilari Daf često pričala o tome kako za svoj stomak i svoju bebu koristi isključivo shea puter”, rekla je Dragana za Priče sa dušom.

U poslu je najviše raduje saznanje da nekome može da pomogne i da je donela nešto tako savršeno na naše tržište. Zarada joj, kako kaže, nije prvenstvena motivacija, a od svakog prodatog putera uplaćuje se deo u humanitarne svrhe, i to se sve objavljuje preko instagrama.

„Na godišnjicu smrti moje majke poklanjala sam shea puter svim pratiocima koji su oboleli od raka ili imaju nekoga ko se leči od te teške bolesti.“

„U više navrata na instagram profilu Gana kozmetike poklanjali smo puter majkama čija se deca bore sa ekcemom i sličnim kožnim oboljenjiima, a koje nemaju novca da priušte prirodnu negu.

Dragana za sada ši puter prodaje na svom instagram profilu kao i u Marketu zdravlja u Beogradu (Vatroslava Jagića 4) i u Zdravologiji u Novom Sadu (Bulevar Kralja Petra Prvog 73).

Više informacija o njenoj poslovnoj priči od Gane do Srbije i o poručivanju ši putera pronađite na instagramu OVDE.

Izvor: www.pricesadusom.com

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Kako da

Kako se turizam u Srbiji razvija i kako svake godine imamo sve više gostiju iz inostranstva, tako se u javnosti i u krugovima turističkih...