Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Beograđani podno Rtnja prave organsko ulje za sunčanje: Jedini su sertifikovani kod nas, a sastojci su orah i šargarepa

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike u Srbiji, o ljudima koji su rešili da se uhvate u koštac sa svim izazovima našeg tržišta i da kupcima prvi put ponude domaće organsko ulje za sunčanje.  

O porodici iz Beograda koja je rešila da promeni svoj život i da dobar deo vremena provodi u Jablanici, selu od stotinak stanovnika u opštini Boljevac pisao sam 2021. godine i taj članak možete naći ovde

Milosavljevići na površini od jednog hektara uzgajaju organsko smilje, hajdučku travu, lavandu, žalfiju, izop (miloduh) i neven. Od svega što zasade na svojoj zemlji i od onoga što kasnije oberu, prave serume, kreme, tonike i ulja pod imenom Royal Balm.

Slobodan i Katarina su višegodišnji zaljubljenici u prirodu koji vole lekovito bilje.

Tu ljubav su preneli na svoje tri ćerke koje sada roditeljima, koliko mogu, pogotovo tokom raspusta, pomažu oko branja i sušenja bilja.

„Na ideju smo došli kada smo poželeli da svojoj deci ponudimo zdravo i kvalitetno ulje za sunčanje. I najpopularnija ulja velikih brendova iz prodavnica, čak i ona sa najvećim faktorom zaštite, uopšte nisu bezbedna za decu upravo zbog hemijskih sastojaka koji im daju taj visok faktor zaštite. Naša ulja smo napravili od organskog ekstrakta oraha i šargarepe, što doprinosi zdravom sunčanju i lepom potamnjivanju“, otkriva Katarina.  

Cene su zbog opšte situacije i krize u svetu i kod nas prilagodili tržištu, iako bi one, kako kažu, trebalo da budu duplo više.

„Zbog sadržaja joda u orahu koža dobija onu najlepšu bronzanu boju. S druge strane, ekstrakt šargarepe u sebi sadrži karoten koji ujedno daje lep ten koži i štiti je od sunca. Drugi bitan sastojak je ulje vučjeg trna koji sadrži najveći procenat beta-karotena u sebi i omega masne kiseline, koje ne sadrže ostala specijalna ulja (omega 3, omega 6, omega 9 i omega 7). Ono je jedno od retkih ulja koje se, kao i ulje semenki maline, preporučuje za zaštitu od sunca“, dodaje.

Mada je posao krenuo od Katarine koja se registrovala kao preduzetnica, suprug Slobodan je odnedavno više uključen u porodični biznis, jer je napustio prethodnu firmu i potpuno se posvetio Royal Balmu.

„Proširili smo zasade lavande, raščistili smo još jednu trećinu parcele koja je punih 30 godina, pre nego što smo ovde došli, bila zakorovljena.“

„Na jesen planiramo da posadimo nove vrste, jer želimo da se posvetimo specijalnim vrstama dermatitisa, odnosno dečjoj nežnoj koži koja pati od atopijskog dermatitisa. Veoma mi je bitno da pomognem onome kome je pomoć potrebna“, kaže Katarina i priznaje da nije lako voditi preduzetničku radnju na tržištu u kojem dominiraju industrijska proizvodnja kozmetike i gde „ključeve drže“ veliki lanci marketa.

„Veoma je teško, ali mene svakog dana motiviše to što nekome pomognem. Juče me je zvala jedna žena čiji otac ima nespecifične promene na glavi. Koristila je etarska ulja smilja i serum koji pravim i danas mi je poslala pozitivne utiske napisane na jednoj i po stranici formata A4. Biću neskromna, ali barem jednom nedeljno mi se javi neko ko je uz nas rešio neki zdravstveni problem. Nije mi cilj da lečim, jer kozmetika služi da bi se održavalo zdravlje kože, ali dešava se da zbog prevelike upotrebe hemije u klasičnoj kozmetici koža postane preosetljiva. Zbog toga je najbitnije dati klijentima najčistiji sastav proizvoda. Tako radim već devet godina i to želim da održim“, objašnjava.

Od njihovih organskih ulja za sunčanje, jedno ima faktor 20, a drugo faktor 50 i sadrži i cink oksid i titanijum dioksid. Reč je o mineralnim filterima, odnosno prahu koji se dodaje u ulje da bi se dobila fizička pokrivenost kože.

„Orah koji koristimo je sa Rtnja, a šargarepa sa imanja Organela, o kojem ste takođe pisali.“

Sve tri ćerke su uključene u posao, pogotovo u toku raspusta. Najstarija Ivona sa mamom i tatom okopava bilje, bere i plevi, srednja Kalina ume da ograbi grabuljama, a najmlađa Petra im, za sada, pridrži šta treba i daje podršku.   

„Kalina ne može da plevi, ali ume da odvaja biljke u sušaru. Pošto je godina bila sušna morali smo da presađujemo sadnice da bismo dobili redove pune bilja. Ivona je, na primer, sa nama radila barabar, iako ima 13 godina“, rekao je Slobodan.

Milosavljevići se sećaju kako je Petra, kao i svako dete, bila nemirna na plaži pre nekoliko godina, ne želeći da sedi sve vreme pod suncobranom.  

„Da biste izbegli jako sunce, dete bi trebalo da bude obučeno u laganu garderobu ili da sa njim dolazite na plažu ujutru i uveče. Kako bismo to izbegli, napravila sam najbezbednije moguće ulje. Srećom za tih 12 dana na moru ni Petra ni Kalina nijednom nisu izgorele, a igrale su se sve vreme u pesku. Prošle nedelje smo bili u Banji Vrujci, došli smo tamo u 12.30 sati, mazala sam ih posle svakog izlaska iz vode, uljem sa faktorom 50. Nisu izgorele. Moj savet je da na svakih pola sata do 40 minuta treba da se koristi faktor 50, bar tokom prvih pet dana letovanja, a da se kasnije nastavi sa faktorom 20 za brže potamnjivanje“, kaže Katarina.  

Oni su trenutno jedini koji prave organsku kozmetiku u Srbiji sa svim potrebnim sertifikatima.

Ističu da u prodaji ima francuskih organskih ulja za sunčanje, ali da je ipak reč o uvozu i proizvodu koji nije domaći. 

Mi želimo da budemo originalni i da radimo sa srpskim proizvođačima. Moj večiti cilj na početku, a i sada je da koristim autohtone vrste biljaka, jer njih naša koža, na ovom balkanskom podneblju, najbolje prihvata i prepoznaje.“

Idemo ka tome da prvi dobijemo svetski sertifikat za organsku kozmetiku, ali neću ništa još otkrivati o tome. Kad budemo imali lepe vesti, prvo ćemo iz podeliti sa Pričama sa dušom“, iskrena je Katarina.

Organska ulja za sunčanje Royal Balm možete kupiti u njihovoj online prodavnici na sledećem linku. Na instagramu Milosavljeviće zapratite ovde.

Izvor: www.pricesadusom.com

1 Comment

1 Comments

  1. Kaja

    1. avgust 2022. at 00:42

    Lepo što su promenili sredinu i uzgajaju biljke na takav način i prave od njih preparate, ali molim novinare da ne naduvavaju svaku priču. Prvo, to su i naši stari umeli i radili, a radi i danas masa ljudi, većinom za svoje potrebe. Inače, ne bih rekla da su oni jedini koji to prave od biljaka koje sami gaje na ovim našim prostorima. Naravno, verovatno je najvažnije što je to u blizini Rtnja…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Kako da

Kako se turizam u Srbiji razvija i kako svake godine imamo sve više gostiju iz inostranstva, tako se u javnosti i u krugovima turističkih...

Preduzetničke priče

Sudeći po brašnu koje mi je ostalo na cipelama i džemperu po izlasku iz proizvodnje, a nakon samo sat vremena provedenih u radionici u...