Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Dobre ideje

Kragujevčanka okupila najluksuznije smeštaje sveta na jednom sajtu, a ideju je pokrenula iz Pariza

Još od kad se sa suprugom iz Kragujevca preselila u Grad svetlosti Natašu Jovanović (43) pratila je neprestana borba. Doći u Pariz te 2002. godine sa četvorogodišnjim sinom, u vreme kada slika o stanovnicima Srbije u Francuskoj nije bila nimalo sjajna, za porodicu Jovanović bio je veliki izazov.

Ali, kako nam sada priča za Pokreni posao, uprkos tome što tamo u početku nisu imali prijatelje, što nisu govorili francuski jezik, što su bili razdvojeni od svojih najdražih, što bake i deke nisu mogli da čuvaju malog unuka, uspeli su da radom budu konkurentni na francuskom tržištu i da ne odustaju od svojih ideja.    

Najnoviji Natašin projekat koji je nedavno nastao upravo u Parizu je vebsajt za rezervaciju luksuznih smeštaja u svim zemljama sveta, preko kojeg će turisti moći da pronađu hotele, kuće i stanove po svom ukusu.

Kao rođena Kragujevčanka Nataša želi da podrži srpski turizam i da Francuze preko Lux top 360 dovede u zemlju u kojoj je odrasla. 

„U gradu poput Pariza neprestana je borba. Ovde su mi se dopali ljudi jer poštuju i cene druge prema njihovom radu, a ne na osnovu nacionalnosti. U Parizu smo našli neki naš mir i zavoleli ovaj grad. Bilo je teško, ali sada kada se prisetim, da uspemo najviše nas je pogurao sin“, seća se Nataša i otkriva zbog čega je napustila Srbiju.  

„I dok sam bila tamo imala sam osećaj da treba da odem negde preko. Žao mi je što to kažem, ali to je istina i tu nisam pogrešila. Iako materijalna strana nije bila idealna, glavni razlog bio je taj što ni suprug ni ja nismo želeli da nam život kroji partijska knjižica. Znate i sami kako je u Srbiji. I stvarno sam želela da pokušam da u novoj sredini napravim neku svoju priču i to u jednom od najvećih gradova – u Parizu“.

Nataša je 2013. godine otvorila firmu koja se bavi čišćenjem i održavanjem zgrada. Danas ima 27 zaposlenih, a delatnost je proširila i na konsijerž usluge.

Bila je uporna i iako nije odmah govorila francuski tečno uspela je da dobije poslove stambenih i poslovnih prostora u glavnom gradu Francuske.

„Nije bilo nimalo jednostavno, ali ja sam baš htela da uspem. Po prirodi sam radoholičar i u stanju sam da radim 20 sati dnevno. Da ne pomisle čitaoci da je sve stiglo preko noći, ali ja se jednostavno nisam zaletala, to moram da naglasim, već je firma mudro i stabilno rasla. Držim se toga da nikad iz osnovne škole ne treba otići na fakultet. Zna se kojim redom šta ide. Tako je i u poslu.“

„Pošto smo imali sve više klijenata, primetili smo da oni pored smeštaja nude i konsijerž usluge. Rodila se ideja da stvorim našu platformu koja će pružati objedinjene servise kako vlasnicima tako i zakupcima odnosno gostima, na svim teritorijama. Bilo gde da se nalazi, svaki vlasnik može da prijavi na Lux Top 360 svoj stan, hotel ili bilo kakvu nekretninu koju gost može preko nas jednostavno da iznajmi. Razlika između Bukinga, Airbnb-ja i nas je ta što mi poslujemo u oblasti usko vezanoj za luksuzni turizam i luksuzni lajf stajl“, objasnila je Nataša.  

Fotografija svake nekretnine prijavljene na sajtu se proverava, a obavezno je da slike budu profesionalne.

Takođe je obavezno da vlasnik pored smeštaja ponudi gostima i određene usluge, kako bi oni uživali sve vreme: od prijema, tokom boravka, pa do odlaska. To može da bude usluga turističkog vodiča, posluge, čišćenja stana i slično.

Ono što je izuzetno zanimljivo za vlasnike smeštaja u Srbiji je da nije neophodno da znaju engleski ili francuski jezik. Recimo, ako jedan Francuz želi da rezerviše luksuzni apartman ili hotel u Srbiji, on može da ga izabere, a zatim da kontaktira vlasnika ili recepciju na svom jeziku (francuskom).

Vlasniku smeštaja će stići prevedena poruka na srpski, a zatim njegov odgovor Francuzu na francuskom.

„Naš narod u Srbiji je vredan. Mislim da ćemo uskoro imati mnogo prijava odande. Moram istaći da je konsultant moje firme Danny Lambert, bivši direktor prodaje Airbnb-a. Verujem u uspeh ove ideje. Uz rad, odgovornost i odricanje, dobre saradnike i stalne ideje koje se pretaču u delo – samo je nebo granica.“

Natašin sin Luka sada ima 24 godine i mamina je desna ruka. Kao student Instituta Mines-Telecom Business School zbog obaveza na fakultetu nije u mogućnost da radi puno radno vreme na sajtu, pa je zadužen za poslove poput komunikacije sa klijentima, odgovaranja na mejlove i odlaska na pojedine sastanke. 

„Dosta mi pomaže i nadam se da će po završetku školovanja moći više da se posveti porodičnom projektu i da, kad mama ostari, preuzme Lux top 360. Sada ga ne opterećujem mnogo sa poslom, jer suprug i ja želimo da ulažemo u njegovo znanje“.

U privatnom životu Nataša je najponosnija na to što je Luka izrastao u ozbiljnog, vrednog i vaspitanog čoveka, a u poslovnom na to što je u snažnoj poslovnoj konkurenciji uspela da se izbori da njena firma dobije svoje mesto pod suncem. Ponosna je i na to što je, kako kaže, uspela uvek da održi reč prema svojim prijateljima i porodici i prema svim zaposlenima i poslovnim saradnicima.

Da nije njih, Lux top ne bi stigao dovde. Zaposleni su joj najveći ambasadori firme i zbog toga im skida kapu i zahvaljuje im se na svemu.

Natašin sajt pogledajte OVDE i prijavite vaš luksuzni smeštaj gde god da se on nalazi.

Izvor: www.pokreniposao.rs Fotografije: Lux top 360 ; Članak je dozvoljeno preneti u drugi digitalni medij uz link ka sajtu Pokreni posao

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Preduzetničke priče

Sudeći po brašnu koje mi je ostalo na cipelama i džemperu po izlasku iz proizvodnje, a nakon samo sat vremena provedenih u radionici u...