Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Tijana je završila psihologiju, otišla u preduzetnike i među prvima osmislila personalizovane knjige za decu

Kada je u rukama već imala diplomu psihologa, Tijana Bajić (28) iz Beograda je poželela da to stečeno znanje i dodatno usavršavanje za psihoterapeuta, koje je i dalje u toku, spoji i sa svojim talentima i kreativnim aktivnostima kojima se bavila od detinjstva.   

Tijana otkriva da je u detinjstvu provedenom u Užicu oduvek nešto crtala, pisala i pravila rukama i da je pravi trenutak da od toga nastane preduzetnički poduhvat došao 2019. godine, onda kada su se, kako kaže, sve kockice složile.

Ideja se rodila dva meseca nakon dolaska na svet njenog bratanca Viktora, za kojeg je osmislila neobičan poklon.

Spoj kreativnosti i psihologije se desio, a Tijana je znala da je na dobrom putu do svog „posla iz snova“. Tako je nastao „Radoznali vrabac“, serija personalizovanih knjiga za decu u kojima je dete imenom i likom glavni junak.  

Tržišni bum Tijanina mlada firma doživljava pred Novu godinu sa izdanjem „Novogodišnja avantura“ kada mame, tate, bake, deke i ostala rodbina i prijatelji počinju da naručuju ove originalne knjige za svoje mališane.

Usledili su Svet osećanja za decu od tri do sedam godina i Lepo sanjaj i Knjiga o meni za mališane do tri godine. 

U najnovijoj knjizi „Obično neobičan dandva junaka (dva brata, dve sestre ili sestra i brat) stvarnost pretvaraju u maštu, koja im pomaže da u običnom vide neobično i tako se ludo zabave.

„Dok sam smišljala poklon, došla sam na ideju da napišem priču o tome kako je Viktor došao na svet, a gde je ujedno on i glavni junak. Htela sam sve to da mu ilustrujem, nacrtala sam i obojila, napravila korice i sve ručno ušila.”

U jesen 2019. godine sve je bilo spremno, okupila je troje poslovnih partnera: programera, marketing stručnjaka i konsultanta za strategiju i biznis, sadržaj i izgled knjige bili su usavršeni, firma registrovana, a već u decembru prvi primerci su izašli iz štamparije.

„Naša vizija je otpočetka plemenita: cilj nam je da inspirišemo maštu kod najmlađih tako što od njih pravimo junake, širimo njihovo znanje i od malih nogu im usađujemo ljubav prema knjizi. Čini se da u ovome i uspevamo po povratnim reakcijama korisnika. Neprocenjive su reči zahvalnosti i pozitivni komentari od strane korisnika“, otkriva Tijana za Pokreni posao.  

Pitam je i da li je jednom diplomiranom psihologu i devojci od 27 godina bilo teško da se prilagodi „preduzetničkim vodama“ i svemu onome što biznis nosi sa sobom?

 

„S obzirom na to da nisam mnogo znala o preduzetništvu, bilo mi je teško u početku.“

„Ali, kada nešto želite i kada u to verujete, tada zaista ne postoje prepreke. Ne bih želela da ovo zvuči kao kliše, ali zaista je tako. Onda kada ste primorani da ih upijete i naučite, nova znanja stižu i idu svojim tokom, i to brže nego što ste očekivali. Za biznis u Srbiji ili biznis uopšte neophodno je da se veruje u ideju i da se zakorači u realizaciju. A ako želite da to otpočetka bude na jednom visoko profesionalnom nivou, onda je potrebno da se okružite ljudima kojima verujete i koji imaju znanja koja ne posedujete. Planiranje je na prvom mestu u celoj toj priči“, objasnila je Tijana. 

„Radoznali vrabac“ je srpski proizvod čija proizvodnja kreće iz Zemuna.

Knjige se naručuju preko internet sajta, a tamo treba izabrati priču, zatim uneti detetovo ime koje će stajati na koricama i u samom tekstu. Drugi korak je pravljenje lika deteta, tako što se bira tip frizure, kao i boja kose i očiju. 

U sledećem koraku se unosi posveta onoga ko poklanja knjigu i fotografija po želji, koja se štampa na poleđini knjige. Na taj način ta personalizovana knjiga ostaje detetu kao trajna uspomena.     

„Sa stručne, psihološke strane, važno je da sadržaj knjige bude prilagođen deci, njihovom uzrastu i potrebama. Na primer, u novogodišnjoj knjizi pouke i priče se odnose na priznanje greške, na samopouzdanje, hrabrost i prijateljstvo, sledeća knjiga je fokusirana na razvoj emotivne pismenosti kod dece, dok u trećoj kroz rimovanu pesmicu dete do tri  godine uči nekoliko vrsta životnja i rutine pred spavanje. U svakoj knjizi poruke su prilagođene, pažljivo birane, kako psihološki tako i vaspitno“, ispričala je Tijana i dodala da su pored nje kao psihologa, u timu i stručnjaci iz njene profesije koji imaju iskustva u radu sa decom, kao i ljudi koji se bave književnošću.  

„Trenutak završetka studija se skoro poklopio sa sazrevanjem ideje. Tada sam morala da odlučim da li da se negde zaposlim kao psiholog ili da znanje spojim sa kreativnošću. Odlučila sam se za drugi put i tako smo ovu ideju doneli na srpsko tržište. Pre nego što smo krenuli, uradili smo analizu i videli da postoji interesovanje, a to se pokazalo već oko Nove godine i Božića. Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti ovim putem, stvoriti još zanimljivih avantura za decu i obradovati još mnogo mališana“, dodala je Tijana.

Sajt Radoznalog vrapca i postupak kreiranja knjige za dete pronaći ćete OVDE

Izvor: www.pokreniposao.rs Fotografije: Radoznali vrabac; Članak je dozvoljeno preneti u drugi digitalni medij uz link ka sajtu Pokreni posao

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Preduzetničke priče

Sudeći po brašnu koje mi je ostalo na cipelama i džemperu po izlasku iz proizvodnje, a nakon samo sat vremena provedenih u radionici u...