Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Mutići su Krenuli od nule i iz malog grada stigli na police velikih marketa

Susret smo utanačili 24 sata ranije. Drugačije nije moglo, jer život porodice Mutić zavisi od pčela, odnosno od njihovih potreba, ali i od vremenske prognoze na osnovu koje uveče prave planove za sutradan. Ako je najavljena kiša, a pčele moraju da se namire, oni odlaze do njih makar im se automobil zaglavio u blatu ili pak pešice u čizmama stižu na livadu na kojoj su košnice.

Ali, tako je – kako je jer su i Jelena (29) i Miroslav (36), diplomirani ekonomista i diplomirani farmaceut, izuzetno posvećeni poslu koji rade, a kako se ljubav ne može sakriti, to se odražava i na kvalitet njihovih proizvoda.

„Krajem januara 2019. doneo sam odluku da napustim posao u farmaceutskoj industriji. Prelomni momenat desio se jednog četvrtka, a ja sam od tog trenutka progledao. U našim životima novac nikad nije bio primarna komponenta, već je ljubav ta koja nas vodi. Otkad ne idem na posao svakog jutra, počeo sam da živim opuštenije i slobodnije, bez opterećenja. Sada čak i više radim. Drugačiji je osećaj kad radite za svoju porodicu – seća se Miroslav velike promene u svom životu.  

Iako postoji porodična priča da je njegov pradeda, poreklom iz Like, između dva svetska rata gajio pčele u takozvanim trnkama, odnosno vrškarama, ovu vrstu zadovoljstva, ali i preduzetništva u familiju u Novoj Pazovi 2013. godine uvodi upravo Miroslav.  

„Jelena i ja smo se upoznali u leto 2014. godine i odmah smo znali da smo jedno za drugo. Bili smo i sigurni da je naša budućnost u medu.“

„Ona je tada bila na trećoj godini studija ekonomije, a po završetku fakulteta počela je da se uključuje u posao. Počeli smo sa 10, pa redom išli do 30, 50, da bismo stigli do 100 košnica“, seća se Miroslav.

„Želela sam nešto drugačije, a ne samo klasičan med u tegli sa žutim poklopcem.“

Prva ideja je bila da napravimo med sa kakaom, da stvorimo nešto autentično što nije postojalo u Srbiji i da se izdvojimo na tržištu. Ja sam se više usmerila ka vođenju društvenih mreža, marketingu, odgovaranju na poruke klijenata i komunikaciju uopšte, a od kad se rodila Lena, dosta vremena provodim i sa njom. Miroslav je češće u polju, on se otpočetka opredelio za košnice i pčele, za vrcanje meda i pripremu mešavina“, priča Jelena za Pokreni posao.     

Med sa ukusima počeli su da prave 2016. godine, a godinu dana kasnije su se venčali.

Krenuli su praktično od nule, sa promocijama po sajmovima i manifestacijama, a onda su izabrani za učesnike televizijskog serijala „Super Srbija“ koji im je dao vetar u leđa i laskavu titulu „Hit proizvod 2018. godine“.

Njihov brend „Zlato u tegli“ pored klasičnog meda, podrazumeva i med sa dodacima, odnosno mešavinu kvalitetnog kristalisanog meda i liofilizovanih malina, borovnica, kakao praha, koprive i čia semena. 

„Nijednog trenutka nismo žalili novac koji ulažemo u pčele. Najvažnije nam je da njima bude dobro i da imaju sve što je neophodno.“

„Neko bi možda sebi prvo priuštio automobil ili nešto slično, ali mi nismo u tom fazonu. Posle svadbe nismo čak išli ni na medeni mesec„, objašnjava Miroslav.  

Pitam ih šta su naučili od pčela, odnosno šta su im one donele?

„Na livadi vlada takav mir, da imam utisak da bi neko mogao bez problema da me odnese, a da ja to ne primetim od onog divnog zujanja. Tamo imam tu svoju „tišinu“ u kojoj se čuje samo lepet njihovih krila. Nedavno smo završili pripreme za suncokretovu pašu, pčele su spremne, suncokret je procvetao, a mi računamo da će one vrhunski da urade svoj posao – objasnio je Miroslav, koji je posle višegodišnjeg rada u farmaceutskim kompanijama, odabrao da bude isključivo pčelar

„Glavni razlog zbog koјeg sam napustio dobro plaćen posao je što nigde nisam dobio priliku da napredujem na račun energije koju sam ulagao.“

„Pored svih kvaliteta, niko nije video moje zalaganje i predanost poslu 100 posto. Zato sada u pčelarstvu, u ovoj našoj priči idemo napred najviše onoliko koliko dodajemo gas, a dodajemo ga non-stop. Uz ljubav dobijamo onaj osećaj da možemo sve. Neko bi rekao „Školovao si se sedam godina i još toliko si radio u farmaceutskoj industriji, a sada to menjaš za posao na livadi“, ali ono nekad i ovo sad ne mogu da se porede.“

„Biti svoj na svome nema cenu. Pčele vam pokazuju smisao života, one su jedini stvaraoci koje ne treba da terate da rade.“

„One same po svom instinktu rade, od izlaska do zalaska sunca, od njih smo mnogo naučili. To i jeste naša vodilja: da sve počiva na radu, da rezultati stižu u skladu sa tim u kojoj meri ste uključeni u posao, odnosno koliko se dajete.“

„Posao me pokreće. Najviše volim kad sam uveče pozitivno umorna od posla. Mislim da zbog toga čak i na tu neizvesnost u preduzetništvu gledam kao na čar življenja. Mi dosta radimo sezonski, leti proizvodimo, a zimi više prodajemo. Svesna sam da je posao preduzetnika takav da nikad ne znate da li ćete i u kojoj meri biti angažovani. Često ne znam ni sama odakle mi taj urođeni optimizam“, kaže Jelena.

„Inspiraciju nalazimo u našim životima, u odlukama, u našem putu. Volimo da uživamo u nečemu što smo sami stvorili i to nas oboje krasi.“

Iako su mnogi iskopirali našu ideju i napravili slične proizvode, mi ne bismo bili u stanju da uživamo u plodovima koji nastaju na račun nečega što je neko drugi prethodno rekao, zamislio ili napravio. Nas takve stvari ne zanimaju, nas zanima samo original – izjavio je Miroslav Mutić.

Izvor: www.pokreniposao.rs Fotografije: Jovan Nedeljkov; Članak je dozvoljeno preneti u drugi digitalni medij uz link ka sajtu Pokreni posao

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Preduzetničke priče

Sudeći po brašnu koje mi je ostalo na cipelama i džemperu po izlasku iz proizvodnje, a nakon samo sat vremena provedenih u radionici u...

Dobre ideje

Rujište je od davnina poznato po grnčarskom zanatu i po glini koja se baš ovde vadi i kopa iz zemlje u određeno doba godine,...