Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Kad novinari postanu preduzetnici: Nekada su radili u redakcijama, a danas su sami svoje gazde i imaju tri najčitanija sajta

Dok su bili deo tima beogradskih redakcija Marija Kambić, Nikola Dražović i Nenad Blagojević pratili su oblasti za koje su bili specijalizovani, pisali tekstove i radili kao urednici i novinari. Danas su kao preduzetnici svom pozivu dodali i brojne druge obaveze kojih ranije nije bilo: od pisanja i izdavanja faktura, sastanaka sa knjigovođama i tumačenja poreskih uredbi do naručivanja kafe i čaja za kafomat, kontrole računa i sređivanja sajta.  

Sve troje su vlasnici firmi i sajtova: Marija je direktorka preduzeća Pluton media i urednica sajta Pluton logistics, Nenad je vlasnik Medijske kuće Priče sa dušom i osnivač sajta Priče sa dušom, a Nikola ima firmu Detoxy i uređuje sajt Film i TV.

U trenutku kada su rešili da postanu privatnici imali su bogato iskustvo u medijima: Nikola i Marija po 15, a Nenad 20 godina u novinarstvu.

Marija je završila Fakultet političkih nauka u Beogradu i diplomirani je politikolog za novinarstvo i komunikologiju.

Od početka novinarske karijere radila je u online medijima u oblasti privrede, a kao glavna i odgovorna urednica bavila se i strateškim odlukama, menadžmentom, upravljanjem ljudskim resursima, prodajom i marketingom.

Nikola je diplomirao na istom fakultetu, takođe na odseku za novinarstvo i komunikologiju, a za to iskustvo kaže da je bilo prva stepenica za ulazak u svet medija.

Nikola Dražović

Nikola je sticao iskustvo tokom 10 godina u redakciji Odbrane – javnom glasilu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i u mnogim drugim redakcijama dnevnih listova.

„Nijedan fakultet ne pravi novinare, već to radi iskustvo, a njega možete da steknete sami.“ (NIKOLA)

„Zato bih poručio budućim kolegama koje studiraju na FPN da se što pre „bace u vatru“, već na prvoj godini, jer je prekasno da čekaju početak karijere sa diplomom. Brzina je postala prioritet, zato zaboravite na hodanje, počnite odmah da trčite, uskoro ćete morati da preskačete stepenice, i da se dobro oznojite, jer je poenta da sve važne lekcije savladate do tridesete“, siguran je Nikola.  

Nenad je diplomirani ekonomista za turizam, ali je u novinarstvo ušao kao tinejdžer, sa 13 godina, radeći na lokalnim radio-stanicama.

„Vatreno krštenje imao sam kao učenik sedmog razreda, uređujući dečju emisiju Đačko doba. Tokom gimnazijskih dana bio sam na radiju, a onda sam u 21. godini počeo da pišem za novine. Dok nisam pokrenuo sajt Priče sa dušom radio sam u desetak redakcija, od časopisa o venčanjima i ženskih magazina poput Zdravlja i lepote, Lise, Žolija, Moje lepe bašte do Nedeljnog telegrafa“, rekao je Nenad. 

Nenad Blagojević

Marijini razlozi da postane preduzetnica bili su privatne prirode, jer nije želela da zbog definisanog radnog vremena propušta važne momente u odrastanju sina.

Ta odluka, kako kaže, nije bila nepromišljena, jer je u privatni posao ušla posle 15 godina rada u medijima, pa preduzetništvo ne smatra novim početkom, već logičnim nastavkom karijere.

Njena firma se bavi kreiranjem sadržaja za portale www.plutonlogistics.com i lepevesti.online, ali i za korporativne klijente. Najavljuje i podkast „Za volanom“.

Marija Kambić

„Za nešto više od dve godine, na temeljima kvalitetnog portala izrasli smo u regionalnu platformu koja okuplja profesionalce u oblasti transporta, logistike, lanaca snabdevanja i trgovine. Sada mogu da kažem da smo relevantan i prvi izvor informacija za sve one koji se bave transportom, logistikom ili samo imaju robu koju treba prevesti od tačke A do tačke B.“ 

Nenadove Priče sa dušom postoje od 2014. godine.

Ideju za pisanje motivišućih životnih priča Nenad je dobio tokom novinarskog putovanja na Sejšelskim ostrvima.

Tamo je kao jedini novinar sa Balkana pozvan od strane predsednika te ostrvske države, Džejmsa Mišela.

„Povod je bio karneval na Sejšelima i promocija te države, a ja sam dobio priliku da sa 30 međunarodnih novinara provedem dve nezaboravne nedelje u Indijskom okeanu. Među kolegama je bilo dosta novinara preduzetnika, koji su imali svoje sajtove, pa sam tada, daleko od Srbije i novinarskog stresa doneo odluku da uskoro pokrenem nešto svoje. Po povratku u Beograd sve intenzivnije sam o tome razmišljao, pa sam 2014. godine dao otkaz u novinskoj korporaciji i krenuo u projekat najlepših životnih priča“, seća se Nenad.   

Nikolin sajt Film i TV pokrenut je pre nešto više od tri godine, a ideja je nastala od dva ključna motiva.

„Dugo smo bili svesni praznine na medijskom nebu kada je reč o oblasti medija sa televizijskim i filmskim sadržajem. Ta praznina na ozbiljan i profesionalan način kako to danas radi naš portal još nije „pokrivena“. Našli smo se na pravom mestu u eri ekspanzije domaćih TV serija i jačanja srpske produkcije u kojoj se trenutno snima više od 40 filmova i serija. Na vreme smo spoznali trenutak transformacije novinarstva i uvideli zaokret od printa ka vebu. Danas imamo i jedan od najuticajnijih instagram profila sa oko 30.000 pratilaca, a naše objave dopiru i do 300.000 ljudi“, objasnio je Nikola.  

Iako rade u tematski različitim medijima, ovo troje kolega imaju dosta toga zajedničkog u poslu.

Od kad su „sami svoje gazde“ kažu da su bolje organizovani, da više cene svoje vreme i da su fokusirani na konkretne ciljeve.

Nenad ističe da sada može „da radi na biznisu, a ne kao ranije u biznisu“, a Nikola se nadovezuje da, iako uvek u svemu daje maksimum, sada to više nije 100 nego 200 odsto.

Saglasni su da je za uspešan rad online medija neophodan dobar tim koji ne čine samo novinari i urednici, već i stručnjaci za PR, marketing, IT, dizajn i društvene mreže. Kažu da je u današnje vreme najteže pronaći kvalitetne novinare. 

„Svakodnevno imamo pokušaje proširenja redakcije, ali teško je ispratiti naš ritam i pronaći kvalitetne ljude. Ova prilika je poziv za sve koji bi da uskoče u našu ludu centrifugu koja ne zna za predah“, rekao je Nikola.

Na kraju razgovora pitali smo ove novinare – preduzetnike kako njihovi mediji zarađuju novac.

Marija je odgovorila da je Pluton media tržišno orijentisana firma koja se finansira isključivo u saradnji sa klijentima, bilo da su u pitanju reklame, konsalting usluge ili kreiranje sadržaja, Nenad je spomenuo priče preduzetnika u kojima se, kupovinom SEO linkova povećava njihova medijska vidljivost i prodaja domaćih proizvoda, a Nikola je pojasnio kako funkcioniše prodaja banera

„Baneri, PR tekstovi i neizbežni Google oglasi su nam zbog čitanosti značajan izvor prihoda. Film i TV mesečno ima više od dva miliona pregleda i oko 600.000 jedinstvenih čitalaca. Najvećim uspehom smatramo to što našu čitanost većinski čini organska poseta, a to znači da sada već imamo stalnu publiku koja zna šta može da pronađe na našem sajtu i po te informacije kod nas i dolazi“.

Sajtove koje uređuju Marija, Nikola i Nenad pronađite na sledećim linkovima:

Pluton logistics

Film i TV

Priče sa dušom

Izvor: www.pokreniposao.rs; Fotografije: Aleksandar Jančević; Tekst je dozvoljeno preneti u drugi digitalni medij uz link ka sajtu Pokreni posao.

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Kako da

Kako se turizam u Srbiji razvija i kako svake godine imamo sve više gostiju iz inostranstva, tako se u javnosti i u krugovima turističkih...