Povežimo se

Zdravo, potražite ono što vas zanima

Preduzetničke priče

Danka i Slaven imaju troje dece, pokrenuli su inovativan posao i jedini u Srbiji ručno prave drvene led lampe za decu

U trenutku kad su registrovali svoje preduzeće, juna 2020. godine, imali su dvoje dece i mnogo poslovnih planova. Kako je reč o porodičnom poslu u koji su zajedno uplovili, nakon što su dali otkaze u velikim firmama, Danka i Slaven Živković rešili su da svoju preduzetničku ideju nazovu po početnim slovima imena njihovih sinova, Nemanje i Nikše.

Tako su stvorili brend „Two N“ i istoimenu preduzetničku radnju u kojoj nastaju neobične drvene led lampe za decu, unikatni proizvodi ovih inženjera za preradu drveta.

Uprkos kriznom vremenu i poslovanju koje su od samog početka vodili kroz period epidemije, Živkovići i dalje imaju pregršt lepih ideja za posao i planove za širenje biznisa.

Otkrivaju mi da i na njihovom privatnom planu ima noviteta i da se porodičnom timu prošlog leta, u avgustu 2021. pridružila njihova ćerka, sada osmomesečna Nađa.

Slaven i Danka deo posla obavljaju u radionici u kojoj su mašine, a deo u porodičnoj kući u beogradskom naselju Železniku, gde se nalazi kreativan kutak.

Slaven je zadužen za proizvodnju drvenog dela lampi, odnosno za sečenje i brušenje, a Danka za dizajn, pripremu i krajnju obradu, odnosno farbanje i premazivanje proizvoda.

Njihove lampe su ekološke, prave se od daščane ploče jele i smrče i ofarbane su sertifikovanim bojama, netoksičnim i bezbednim za decu.

Slaven preko dana radi u radionici u kontinuitetu, a Danka, kako kaže, podeli svoj posao na jutarnji deo, pre nego što deca ustanu i večernji, kad odu na spavanje.

Većinu lampi prave za kupca koji ih je unapred naručio, jer ova mala radionica nije još uvek spremna za veliku serijsku proizvodnju.

Svaka lampa se na kraju premazuje pčelinjim voskom, koji joj daje najbolju zaštitu, hrani drvo i lepo miriše.  

Od Privredne komore Srbije firma „Two N kids furniture & decor“ dobila je nagradu Đorđe Vajfert za društveno odgovorno poslovanje u 2020/2021 godini.

„Oboje smo inženjeri za preradu drveta i diplomirali smo na Šumarskom fakultetu u Beogradu, na kojem smo se i upoznali. Tamo smo stekli osnovno teorijsko znanje za našu struku, a iskustvo smo, naravno, dobili u praksi. Pre nego što smo se upustili u privatni posao, radio sam u petnaestak firmi i u većini sam bio na liderskim pozicijama, zadužen za vođenje proizvodnje. Tu sam imao priliku da se upoznam sa kompletnom tehnologijom koja se koristi u drvnoj industriji. Danas mi to mnogo znači dok pravim lampe“, priča Slaven za Pokreni posao.    

„Slaven radi na mašini i njegov je taj, uslovno rečeno „prljaviji deo posla“ (smeh). Šalu na stranu, kad sve iseče i izbrusi po crtežu koji sam pripremila, elementi stižu u radionicu koja se nalazi u prizemlju naše kuće, gde radim kako bih uskladila posao sa kućnim obavezama i bila blizu bebe. Osim farbanja i završne obrade lampi, ja vodim i društvene mreže, bavim se prodajom, sajtom i kompletnim dizajnom.“

„Neretko pripremam instagram objave dok hranim Nađu i spremam decu za školu, ali na sve to smo se brzo navikli“, otkriva Danka. 

Živkovići kažu da nisu mnogo toga unapred planirali kad su se upustili u preduzetništvo. Imali su ideju da sve rade zajedno i mnogo su verovali u ovaj projekat, kao što su i danas sigurni da će se za njihove proizvode daleko čuti.  

„Ja sam bila ta koja je prelomila, napravila promenu i napustila dobar posao u prethodnoj firmi u kojoj sam bila zaista zadovoljna. Razlog nisu ni problemi, ni teškoće, ni stres, jednostavno je došao trenutak nedovoljno izazovan za mene“, seća se Danka.

„Shvatila sam da radeći za druge ne mogu da dobijem više od onoga što sam već postigla. Bilo je vreme da se okrenem nečemu drugom:“

„Najavila sam otkaz pre Nove godine, ali sam radila do februara 2020, a onda je stigla korona, a za njom i karantin. Tih meseci sam pretraživala po internetu, razmišljala o tome šta bismo mogli da radimo i došla na ideju da treba da se posvetimo proizvodima za decu. Krenuli smo na leto, nabavili mašinu, Slaven je u međuvremenu takođe dao otkaz i ušli smo zajedno u ovu avanturu“. 

„Iako je ona bila protiv toga, ja sam istog sekunda napustio firmu u kojoj sam radio, znajući da neće biti napretka ako budemo rasipali energiju na više strana. Podržao sam Dankinu ideju, jer sam odmah video mogućnost napredovanja porodice u privatnom poslu“, dodaje Slaven.

Dileme na temu „da li je trebalo ulaziti u preduzetništvo ili ipak raditi za platu“ bilo je kako na početku, tako i danas.

A na pitanje „da li će moći finansijski da izdrže namete države i izlet u nepoznato sa dvoje dece, a sada i sa troje“ i na „grč u stomaku da li će biti novca i za porodicu i za posao“ odgovorio je optimizam koji ih sve vreme vodi.  

 
Lampe su drvene i sadrže kvalitetne led diode sa sertifikatom, beli adapter, dimer i daljinski upravljač. Svetlo može da se pojačava i smanjuje, zavisno od toga da li ćete, recimo, da čitate detetu priču pred spavanje ili će svetlo ostati prigušeno u toku noći, pored kreveca ili kreveta.

„Uvek sam pozitivno gledala na to da od proizvodnje unikatnih proizvoda za decu može da se živi, ali u trenutku osnivanja firme nisam imala predstavu o tome da ćemo sav svoj ušteđeni novac morati da uložimo u posao. Troškovi su nas sustizali, a mi smo i dalje ulagali u opremu za rad. Prodaja je krenula, a ja i sada verujem da će doći trenutak kada ćemo uloženi novac krenuti da vraćamo nazad“.

„Drago nam je što smo se nas dvoje kao pojedinci ispunili u proizvodima koje pravimo, a i videli smo da kupci prepoznaju koliko je truda i ljubavi utkano u njih. To nas gura napred i tu crpimo pozitivnu energiju“, kaže Slaven.  

Danka dodaje da su drvene led lampe „Two N“ inovativne, da ih prema informacijama koje imaju, oni jedini prave ručno u Srbiji i regionu, kao i da su čuli da postoje slični proizvodi u Poljskoj i Rusiji.

„Sledeći izazov je da pokušamo da pronađemo partnere za inostranstvo jer mislimo da su naše cene i kvalitet idealni za izvoz. Ovim putem pozivamo potencijalne saradnike da nam se jave. Prvo ćemo krenuti od regiona, a već imamo i nekoliko upita iz okolnih zemalja“, otkrivaju Živkovići. 

Pitao sam Danku i Slavena kako se njihovom okruženju dopala ideja da krenu preduzetničkim putem u Srbiji.  

„Imali smo razumevanje i podršku porodice, ali bilo je i onih koji su nam govorili da treba da ostanemo u firmama zbog dobrih plata, a ne da eksperimentišemo sa našom firmom. Mi smo prethodnih godina zaista više puta bili na prekretnici. U jednom momentu smo čak skupili novac da se iselimo iz Srbije i da odemo u Kanadu ili Australiju. Išli smo na časove engleskog, spremali se da emigriramo porodično, međutim sve je palo u vodu zbog korone. Ali, kako to obično biva u životu, iz jednog plana izrodio se drugi, a u naš život su umesto prekookeanskog leta stigle drvene led lampe i jedno sasvim novo životno i profesionalno iskustvo“.

Veći izbor lampi porodice Živković pronađite na ovom sajtu, a na instagramu ih zapratite ovde.

Izvor: www.pokreniposao.rs; Tekst: Nenad Blagojević; Fotografije: Jovan Nedeljkov; Članak je dozvoljeno preneti u drugi medij uz link ka sajtu Pokreni posao.

Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će vam se dopasti

Preduzetničke priče

Magistri farmacije Kristina Ratkov (29)i Ivan Spasić (29) rešili su da svoj zajednički posao vode drugačije i da proizvode koje prodaju biraju tek nakon...

Preduzetničke priče

Ovog leta sa udaljenosti od 200 kilometara od Beograda i sa nadmorske visine od oko 400 metara stiže nova priča o pionirima organske kozmetike...

Preduzetničke priče

U početku je sve radila sama: od nabavke materijala, šivenja, pakovanja do porudžbina, marketinga i administracije. Danas ima pomoć oko krojenja i šivenja, a...

Kako da

Kako se turizam u Srbiji razvija i kako svake godine imamo sve više gostiju iz inostranstva, tako se u javnosti i u krugovima turističkih...